Färdig Rabatt: 

Romantisk pallkrageoas

Romantisk pallkrageoas är en växtplan för pallkragar som placerats i en U-form. Med hjälp av rosor, perenner och klätterväxter blir pallkragarna ett lummigt och blomstrande blickfång i trädgården. 

Idé från SVT:s program Trädgårdstider

Idén kom från en av mina kunder som hade sett SVT:s program Trädgårdstider som sändes 31/3 2020 när Tareq Taylor och Malin Persson byggde upp en odlingsyta med pallkragar. 

Min kund ville minska ner på antalet pallkragar som användes i TV-programmet så att de inte tog upp lika mycket plats. Dessutom ville hon att växterna skulle bestå av rosor, perenner och klätterväxter i en romantisk stil. 

Nu är växtförslaget klart och min kund kommer att bygga upp pallkragarna efter Trädgårdstiders idé och plantera växter efter mitt förslag.

 Bygg upp en egen pallkrageoas i trädgården

Eftersom växtförslaget blev väldigt bra - och för att det är en rolig och spännande idé att bygga upp ett vackert blickfång av pallkragar i trädgården - så kom jag på tanken att göra en Färdig Rabatt av förslaget för att fler ska kunna bygga upp en romantisk pallkrageoas i trädgården. 

Så här är nu Romantisk pallkrageoas i form av en Färdig Rabatt, alltså en pdf med illustration, planteringsplan och växtlista så att fler kan bygga upp och plantera en egen pallkrageoas. 

Ta gärna en titt för att se om det är något som skulle passa in i din trädgård. 

Färdig Rabatt: Romantisk pallkrageoas

Plantera en lummig & romantisk pallkrageoas

Färdig Rabatt: Romantisk pallkrageoas består av en digital växtplan - ett slags recept eller en karta - som visar vägen och gör det enkelt att plantera en lättskött och vacker rabatt.

Med Romantisk pallkrageoas får du ett välplanerat växtförslag med illustrationsplan, planteringsplan och växtlista där du guidas till vilka växter du ska köpa och hur du ska plantera dem. 

Arbetet med att leta efter växter som passar ihop med varandra och som trivs på en viss växtplats är redan klart och du slipper lägga tid på att ta reda på fakta om växterna och planera rabattens komposition.

Växterna i Romantisk pallkrageoas är utvalda för att passa ihop i färg, form och höjd. De trivs i ett soligt till halvskuggigt läge och blommar från vår till höst. Blomfärgerna går i rosa, blått, lila och vitt.

I pallkragar torkar jorden snabbt ut och det är viktigt med bra jord och även att tänka på att vattna lite extra vid behov även om de flesta växterna i förslaget är relativt torktåliga.

De utvalda sorterna i förslaget är fleråriga vilket gör att du inte behöver tänka på att köpa nya plantor varje vår.

Vilka växter ingår i Romantisk pallkrageoas?

I planteringsplanen ingår 15 olika växtsorter som återkommer på flera ställen i de olika pallkragarna, exempelvis klätterros, klematis, stäppsalvia, solhatt och akleja. Växterna i rabatten blommar från vår till höst och de utvalda sorterna är fleråriga vilket gör att du inte behöver tänka på att köpa nya plantor varje vår. 

Hur stor är rabatten?

Det totala måttet för pallkrageoasen i det här förslaget är 2x4 meter. Det behövs 13 pallkragar för att bygga upp U-formen (i Trädgårdstiders ursprungliga idé gick det åt 19 pallkragar). 

Dessutom behövs ytterligare fyra pallkragar om man även vill bygga upp sittplatsen/bänken. Då behöver man också bygga eller på annat sätt ordna ett lock till dessa pallkragar. Med hjälp av gångjärn på locket kan man också använda bänken till förvaring. 

I förslaget ingår några klätterväxter och för att de ska ha något att klättra på behövs en kraftig och stadig spaljé i bakkant av pallkrageoasen.

Var trivs växterna?

Växterna i Romantisk pallkrageoas behöver en solig-halvskuggig plats med väldränerad, inte alltför näringsrik jord. Många av dem tål ej stående vinterfukt så det passar utmärkt att plantera dem i upphöjda pallkragar.

 • Rekommenderat läge: Sol-halvskugga. Väldränerat, normal trädgårdsjord.

 • Härdighet: Klematis och klätterros är härdiga i zon 1-5, medan en mindre rosbuske i förslaget är något mindre härdig och går upp till zon 4. De flesta perenner i förslaget kan odlas i hela landet på skyddat och väldränerat läge. Knappt en tredjedel av perennerna i förslaget är något mindre härdiga vilket innebär att de kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge. 

 • Planteringstid: Krukodlade växter kan planteras hela säsongen, men bästa tiden är under vår och höst. Prydnadsgräs planteras helst på våren (eller sommaren). 

Vad innehåller Romantisk pallkrageoas?

Växtplanen skickas till din e-post i form av en nedladdningsbar pdf. Det går bra att skriva ut växtplanen på vanligt A4-papper. Det här finns med i din pdf:

 • Illustrationsplan som visar resultatet och gör det lättare att föreställa sig hur rabatten kan se ut efter ett par säsongers tillväxt.

 • Plan för placeringen av pallkragarna, lager för lager.

 • Planteringsplan som visar rabattens komposition och gör det lätt att placera plantorna på rätt plats i rabatten.

 • Detaljerad växtlista som är kopplad till planteringsplanen så du vet vilken planta som ska sitta var. Växtlistan kan du också använda som inköpslista.

 • Planterings- & skötselråd samt information om växtplats och jord.

  💚 Vill du ha en lummig oas i romantisk stil som blir ett vackert blickfång i din trädgård?

  💚 Vill du ha blommor som passar ihop med varandra i höjd, färg, form och blomningstid?

  💚 Vill du slippa köpa nya växter varje år och ha lättskötta upphöjda rabatter i pallkragar?


  Då är det här växtförslaget något för dig. Enkelt, snyggt & lättskött!

* Observera att du köper en digital produkt (pdf) som levereras direkt till din e-post och det går därför inte att ångra köpet eller återfå betalningen. Efter att du laddat ner dokumentet kan du skriva ut det på vanliga A4-papper. Växter ingår inte i köpet.

.